Alternatief verslag Dedemsvaart – Zuidwolde door Arnoud Rouwenhorst

Zondag 24 mei 2020

SV Dedemsvaart – VV Zuidwolde

Voorafgaand aan de wedstrijd Dedemsvaart – Zuidwolde was al duidelijk dat voor beide teams het seizoen erop zat. Beide waren al enkele weken veilig, maar een plaats in de nacompetitie voor promotie zat er niet in. Deze laatste speeldag moest duidelijkheid brengen in de top en de kelder van de 2e klasse K, maar dat maakte de wedstrijd Dedemsvaart – Zuidwolde niet minder spectaculair. Beide teams konden vrijuit spelen op de aanval en dat deden ze dan ook naar hartenlust.

Onder het oog van vele supporters van zowel Zuidwolde als Dedemsvaart op deze familiedag van SV Dedemsvaart begon Zuidwolde sterk aan de wedstrijd. Dedemsvaart werd teruggedrongen en kroop een paar keer door het oog van de naald. Maar de oranje-blauwen herpakten zich en zochten na een klein half uur spelen ook de aanval. Juist in deze fase -zoals vaker dit seizoen- kreeg het een tegenslag te verwerken. Na balverlies schakelde het team te langzaam om en Zuidwolde speelde een snelle aanval goed uit en kwam op 0-1. Niet helemaal onterecht gezien het spelbeeld. Maar Dedemsvaart liet de koppies niet hangen en zette aan. Zuidwolde werd teruggedrongen op eigen helft en doorstond enkele benauwde momenten. Gescoord werd er echter niet meer voor het rustsignaal van de uitstekende leidende scheidsrechter F. Luit.

Na de rust begon Dedemsvaart sterk en ging het op jacht naar de gelijkmaker. Deze hing ook in de lucht, maar na een kwartier in de 2e helft ging de storm een beetje liggen en meldde Zuidwolde zich weer vaker voor het Voartse doel. In de 67e minuut scoorde Zuidwolde zelfs de 0-2. Kliko, de eeuwige plaag voor de Dedemsvaartse ploeg, scoorde toen de bal per ongeluk voor zijn voeten belandde in het strafschopgebied. De Dedemsvaarters leken geslagen en de hoge temperatuur leek zijn tol te gaan eisen. Beide ploegen hadden het publiek optimaal vermaakt en Zuidwolde leek aan het langste eind te trekken. Maar wie dat dacht had buiten de afzwaaiers Dilan van Bree, Rutger Postma en Reamon Knol gerekend. Het hele team was er alles aan gelegen om deze 3 een mooi afscheid te geven en dus zette Dedemsvaart nog eens aan. De druk op het Zuidwolder doel werd opgevoerd en het beste leek eraf bij de spelers van Zuidwolde. Een vrije trap halverwege de helft van Zuidwolde aan de rechterkant van het veld werd indraaiend ingebracht door Reamon Knol en de kleine Dilan van Bree sprong boven iedereen uit en kopte de bal tegen de touwen: 1-2. Dit doelpunt gaf Dedemsvaart meer energie en het tempo ging verder omhoog. Zuidwolde beperkte zich tot tegenhouden en moest in de 82e minuut een corner toestaan. De hele luchtmacht van Dedemsvaart ging mee naar voren en de corner kwam strak voor het doel bij de 1e paal. Daar kwam Rutger Postma op volle snelheid inlopen en zette zijn voorhoofd tegen de bal. Even was het stil en toen hoorde het publiek de bal tegen de touwen slaan: 2-2 met nog 8 minuten officiële speeltijd op de klok. Zuidwolde trapte voor de 3e keer deze middag af en beide teams gingen vol voor de overwinning. Centrale verdediger Reamon Knol was overal op het veld te vinden -dat doet ie anders nooit- en Rutger Postma onderbrak de ene na de andere Zuidwolde-aanval. Dilan van Bree liep met een grote grijns over het veld te huppelen en pingelde iedereen misselijk. Alle supporters zagen wel dat ondanks dat er nog maar een paar minuten te spelen waren het niet bij 2-2 zou blijven. In exact de 90e minuut werd Dilan van Bree na zijn zoveelste onnavolgbare actie ten val gebracht en floot de scheidsrechter voor een vrije trap op zo’n 21 van het doel net rechts van de as van het veld. Een ideale plek voor Raemon Knol en hij legde de bal dan ook neer. De scheidsrechter zette de angstige muur op 9,15 meter en zag met medelijden de knikkende Zuidwoldiger knietjes. Na het fluitsignaal wachtte Reamon nog een seconde en schoot de bal toen ongenadig hard in de kruising…

Zo had het allemaal kunnen gaan vandaag, had gekund… maar we zullen het nooit weten. Wat we wel zeker weten is dat na deze laatste wedstrijd de BBQ nog lang gebrand zou hebben en er nog vele fusten bier leeggetapt zouden worden. En dat we samen met de spelers en supporters uit Zuidwolde een paar biertjes zouden drinken op het dakterras. Maar helaas kunnen we het seizoen niet traditioneel eindigen, maar is het al in maart abrupt opgehouden. Het is zeer klein leed in vergelijking met het echte leed dat de Covid-19 virus veroorzaakt, maar het is wel heel erg jammer. Ongetwijfeld zal er te zijner tijd nog een mooi alternatief afscheid georganiseerd gaan worden.

Als trainer neem ik ook afscheid en na 5 seizoenen SV Dedemsvaart is de club echt in mijn hart gaan zitten. Een definitief afscheid is het niet en ik kijk ernaar uit in de nabije toekomst weer eens langs de lijn te staan om een wedstrijd te kijken en jullie allemaal weer eens te spreken. Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor de inzet voor de vereniging en de support langs de lijn. Dank aan de spelers die ik de afgelopen 5 seizoenen heb mogen trainen voor hun inzet en hun eerlijkheid. Ik heb er veel van geleerd. Dank aan alle stafleden rondom het eerste, maar ook het tweede, die altijd meedachten en altijd hun eigenbelang ondergeschikt maakten aan het teambelang. Dank aan alle bestuursleden die de vereniging geleid hebben en leiden voor hun inzet om het voor alle leden zo aangenaam en prettig mogelijk te maken om hun sport op hun eigen manier te beleven. En natuurlijk niet in de laatste plaats dank aan alle SVD-vrijwilligers. Zonder de inzet van de vele vrijwilligers is het niet mogelijk om ook maar één bal te laten rollen. Laten we dat vooral niet vergeten!

Veel geluk en gezondheid gewenst,

Arnoud Rouwenhorst