Historie

Op 21 juli 1929 voerden Koos van den Berg, Bram Leman, Roelof Koppe en Jan van Wilpe in café Jansen aan de Hoofdvaart een gesprek met hun oudere plaatsgenoten J. Litz en H.J. Snel over het oprichten van een voetbalvereniging. Nog diezelfde avond werd besloten om de toen slapende vereniging DVC – Dedemsvaarts(ch)e Voetbal Club – nieuw leven in te blazen. Genoemde datum is dus de officiële oprichtingsdatum, maar ver vóór genoemde datum – te weten in 1904 – werd in Dedemsvaart ook al in clubverband door DVC tegen het leer getrapt. In 1933 moest de naam DVC op last van de KNVB gewijzigd worden. Er was al een club van die naam en daarom werd de clubnaam gewijzigd in ‘sportvereniging Dedemsvaart’.

Sfeervol

Omstreeks 1933 werd het voetbalveld achter café Jansen grotendeels omzoomd door een schutting. Ook werd een kleine tribune gebouwd die een overdekte zitplaats bood aan een paar honderd personen. Tot en met de mobilisatie van 1939 verkleedden de Dedemsvaarters zich toen in het café. In Dedemsvaart gelegerde militairen bouwden kleedkamers voor de club. In 1954 – kort voor het 25 jarig bestaan – promoveerde SV Dedemsvaart voor de eerste keer in haar geschiedenis naar de derde klasse van de KNVB. In die tijd werd ook een staantribune langs de oostkant gebouwd, zodat de jonge 3e klasser over een bijzonder sfeervol voetbalcomplex kon beschikken. Vier seizoenen 3e klasse werden weer gevolgd door drie seizoenen 4e klasse, waarna in 1961 opnieuw promotie naar de 3e klasse werd afgedwongen.

De periode ‘achter Jansen’ duurde tot 1965 en uitgerekend in het laatste jaar degradeerde onze club weer naar de 4e klasse. De verhuizing naar de noodvelden bij Dorgelo’s Wijk deed de vereniging weinig goeds. Het sfeervolle complex met het zeer nabij gelegen café werd node gemist door spelers en supporters van SV Dedemsvaart.

Fusie

Op 6 juli 1965 werd het besluit genomen een fusie aan te gaan met de Dedemsvaartse zaterdagclub ‘Avereest’. Die club voetbalde op een veld achter het voormalige gemeentehuis (Villa Dina) in Dedemsvaart. De algemene ledenvergadering ging akkoord en zo was de typische zondagvoetbalvereniging ‘Dedemsvaart’ zo maar een zaterdagafdeling rijker. Het ‘huwelijk’ was geen heel lang en gelukkig leven beschoren. In 1983 werd de scheiding uitgesproken en werd SCD ’83 opgericht. De Boekweit In 1968 werd sportpark de Boekweit in gebruik genomen. Er volgden een aantal magere jaren met als dieptepunt toch wel het seizoen 1976/1977. SV Dedemsvaart degradeerde naar de 2e klasse van de afdeling Zwolle. Ver beneden het niveau van onze ambitieuze vereniging. Gelukkig kon het 50 jarig bestaan in 1979 als afdelings eersteklasser gevierd worden en een seizoen later promoveerde Dedemsvaart weer naar de 4e klasse van de ‘grote’ KNVB. Na het seizoen 1994/1995 werd de 3e klasse opnieuw bereikt. De hernieuwde kennismaking verliep bevredigend en in 1996 stond SV Dedemsvaart zelfs op de drempel van de 2e klasse. Samen met Be Quick Zutphen en de Koninklijke UD mocht SV Dedemsvaart uit gaan maken welk elftal kampioen Helios naar de 2e klasse zou volgen. Helaas kwam onze vereniging de drempel niet over. De Koninklijke UD uit Deventer was de gelukkige en promoveerde. De jaren negentig stonden ook in het teken van het eigen clubhuis (1992) en de bouw van de tribune op het hoofdveld (1997). Kortom, het sportpark werd meer en meer vervolmaakt. In 2009 werd er zelfs een mooi kunstgrasveld aangelegd. Ons sportpark kan de toets der kritiek ruimschoots doorstaan.

En verder …

In 2011 kwamen SV Dedemsvaart en SCD ’83 een samenwerkingsverband overeen voor de jeugd en het vrouwenvoetbal. De jeugd en de vrouwen van de twee Dedemsvaartse voetbalclubs voetballen sindsdien onder de naam JVC (Jeugd Voetbal Combinatie) Dedemsvaart.