De kantine: kloppend hart van de vereniging

Door Hans Heering

Dit artikel over onze kantine – ook wel clubhuis genoemd – begin ik graag met een stukje geschiedenis.

In november 1963 besloot de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Avereest een krediet beschikbaar te stellen voor de aanleg van sportvelden in Dedemsvaart. Omdat de klus veel tijd vroeg, kreeg SV Dedemsvaart de tijd om de bouw van kleedkamers alsmede een kantine met dakterras te realiseren.

Het is inmiddels al meer dan een halve eeuw geleden – t.w. op 8 oktober 1968 – dat de eerste wedstrijd op het nieuwe sportpark werd gespeeld.

De kantine werd in die tijd nog verpacht.

In 1983 kwam het tot een scheiding tussen de zaterdag- en de zondagafdeling.

Die scheiding leidde er mede toe dat er in 1992 door SCD ’83 een kantine op het sportpark werd gebouwd.

SV Dedemsvaart koos er voor om de bestaande kantine te verbouwen. Op 20 november 1992 werd het SVD clubhuis geopend door de heer Alle Jan Pijlman, destijds burgemeester van de gemeente Avereest.

De kantinecommissie had zich bezig gehouden met de inrichting, maar niet alleen met de inrichting. De exploitatie kwam in handen van de vereniging, dus de kantine moest ook door de leden bemenst worden. Iemand moest de inkoop doen; consumpties moesten ingeschonken worden; hapjes moesten bereid worden en – niet onbelangrijk – genuttigde consumpties moesten afgerekend worden.

Belangstelling

De belangstelling voor de eigen kantine was enorm. Vooral in de beginjaren kwam men massaal naar het sfeervolle SV Dedemsvaart clubhuis op het sportpark De Boekweit.

De kantine is niet alleen een belangrijke ontmoetingsplek voor leden, familie en vrienden. Ook voor de wedstrijden komen spelers bijeen in het clubhuis om er even een kop koffie of iets dergelijks te drinken.

In feite is de kantine de plaats waar het hart van de vereniging klopt en waar spelers en supporters graag samen komen om (na) te praten over de wedstrijd. Feitelijk kan de kantine ook beschouwd worden als ons visitekaartje richting derden.

En – mede door de kantine inkomsten – blijven de kosten van het SV Dedemsvaart lidmaatschap beperkt.

Vele handen maken licht werk

Het spreekt voor zich dat vrijwilligers nodig zijn om alle kantinewerkzaamheden te verrichten. Hoe meer hoe beter, want op dit moment is er een kleine groep mensen die steeds vaker de kantine moeten bemensen.

Dus vind jij het leuk om met enige regelmaat achter de bar of in de keuken te staan, geef je dan op bij Milou Kist (Mobiel: 06-21107443 ; Email: Milou_0710@hotmail.com). Je kunt ook contact met haar opnemen als je meer wilt weten over het kantinerooster.

Stefan Hendriks is verantwoordelijk voor de inkoop.

Annegé en Rinus Dijk zijn weliswaar gestopt, maar zijn zeker niet uit beeld verdwenen. Ze werden door het bestuur al voor hun inzet bedankt en als de corona perikelen het toelaten, zullen zij nog een keer in het zonnetje worden gezet.