Sluit menu
Spieren voor Spieren

Businessclub Dedemsvaart

Eén plus één is meer dan twee. Met die gedachte starten SV Dedemsvaart, SCD ’83 en JVC Dedemsvaart een gezamenlijke businessclub. De clubs hopen daarmee samen meer sponsorinkomsten te genereren én het bedrijfsleven in Dedemsvaart en omgeving nog beter met de sport en met elkaar te verbinden. “Op de lange termijn hopen we de sponsoring volledig samen te kunnen voegen”, vertelt Thomas Snoeijer.

Net als Guido van Zijl bij SV Dedemsvaart, is Snoeijer sinds ongeveer driekwart jaar betrokken bij de sponsorcommissie van SCD ’83. Het aflopen van het contract omtrent de kleding bracht de twee ertoe om eens goed te kijken naar alle bestaande sponsorcontracten. “We raakten met elkaar in gesprek en kwamen al snel tot de conclusie dat we als clubs voor de sponsoring voor 80 tot 90 procent in dezelfde vijver van bedrijven zaten te vissen. Als we apart de markt op gaan zijn we onszelf eigenlijk te dom af, want soms willen ondernemers niet kiezen. ‘Als ik jullie sponsor, moet ik de ander ook doen’, kregen we vaak te horen. Dat moest anders en beter kunnen, dachten we.”

Een kritische blik op de cijfers leerde dat de sponsorinkomsten van de clubs over de afgelopen tien jaar een dalende trend laten zien. Snoeijer en Van Zijl besloten dan ook de handen ineen te slaan. Om te beginnen staken ze onder meer hun licht op bij verenigingen in de regio die al samenwerken op sponsorgebied. “Het idee is dat we als voetballend Dedemsvaart samen naar buiten treden. We zijn gaan kijken hoe we dat vorm kunnen geven en wat daar allemaal bij komt kijken.”

 

Commissies

Het duo riep hulp in van meerdere mensen binnen beide verenigingen, met verstand van zaken en ‘een gezonde blik op voetbal’. Ze vonden onder meer Sander Harbers van SV Dedemsvaart en Robert Prinsen van SCD ’83 bereid om te helpen. Ook vormden ze verschillende commissies die het nieuwe sponsorbeleid handen en voeten moesten gaan geven. “We hebben geprobeerd om ons verhaal goed vorm te geven en daarmee naar buiten te treden.”

 

Het resultaat van die gezamenlijke inspanningen is dat de Businessclub Dedemsvaart goed in de steigers staat. “Er zijn de afgelopen jaren verschillende pogingen gedaan om beide clubs dichter bij elkaar te brengen. Dat is niet erg gelukt, maar wij denken dat we op deze manier allebei meer uit de sponsoring kunnen halen. Geld is één ding, maar het overstijgende doel is om ondernemers uit Dedemsvaart en de regio nog beter met voetbal en met elkaar te verbinden.”

 

Goud, zilver en brons

Ondernemers die lid willen worden van de Businessclub Dedemsvaart kunnen kiezen uit verschillende sponsorpakketten, in omvang oplopend van brons, via zilver tot goud. Voor alle drie geldt onder meer dat sponsoren één of meerdere borden langs het hoofdveld krijgen en genoemd worden op de websites. Uniek voor het gouden pakket is bijvoorbeeld de mogelijkheid om periodiek een bedrijfspresentatie te geven voor de andere leden. Om ook kleine ondernemers iets te bieden, is het ook mogelijk om alleen te kiezen voor reclame op een tribunestoeltje of een bord langs het veld. “En daarnaast zijn er altijd maatwerkoplossingen mogelijk”, benadrukt Snoeijer.

 

Het geld dat de Businessclub Dedemsvaart genereert wordt ‘fifty-fifty’ verdeeld over beide verenigingen, die vervolgens beide hun deel afstaan aan JVC Dedemsvaart. Desondanks is van een volledig samengaan op sponsorgebied nu nog geen sprake. “We waren direct al tot de conclusie gekomen dat de aanpak van de verenigingen redelijk overeenkomt, maar dat de kledingsponsoring wel anders geregeld is. We hebben ervoor gekozen om dat voorlopig nog gescheiden te houden. Het is nu dus nog wel mogelijk om van één club kledingsponsor te worden, maar we streven ernaar om op de lange termijn de sponsoring volledig samen te voegen. Op die manier denken we samen sterker te zijn.”